Blowerdoor Tests – Hvordan man løser træk

Blowerdoor Tests – Hvordan man løser træk

Når en blowerdoor-test udføres, er det vigtigt, at netop den dør, der testes, er tæt lukket og lufttæt for at sikre nøjagtige resultater. Blowerdoor-ventilatoren blæser derefter ind i huset og skaber et overtryk. En undertryksprøvning af en blæsedør udføres ved at vende blæseren om, så der skabes et undertryk inde i huset. Dette får luften til både at slippe ud og komme ind gennem revner og andre utætheder, hvilket kan identificere problemområder i husets indpakning.

Det her er en blowerdoor-test

En blowerdoor-test er en type lufttæthedstest, der identificerer områder med utætheder og isolering inden for en bygnings indpakning. Det gøres ved at placere en blæserdør – en udvendig dør med en blæser – inde i døråbningen. En blæserdør skaber to trykforskelle – en for tryk, der “skubber” ind i boligen, og en for tryk, der “trækker” ud af boligen. Dette skaber kontrollerede luftstrømningsmønstre, som gør det muligt at identificere områder med lækager eller isoleringsproblemer i bygningens indpakning.

Hvorfor er det vigtigt, om dit hjem lækker luft

Utætheder i boligens indpakning kan medføre, at luften slipper ud, hvilket koster dig penge på din energiregning. De kan også give mulighed for indtrængen af fugt, hvilket kan føre til skimmelsvamp og andre sundhedsproblemer. I ekstreme tilfælde kan luftlækager endda medføre, at boligens strukturelle integritet bliver kompromitteret. Ved at finde og udbedre utætheder i dit hjem med blowerdoor-test tager du et vigtigt skridt i retning af at forbedre komforten og effektiviteten i din bygning – og beskytte din families sundhed.

Læs mere om blowerdoor tests her.

Hvordan du løser træk i dit hjem

Hvis du finder ud af, at der er utætheder i dit hjem efter at have udført en blowerdoor-test, kan du tage nogle få skridt for at løse dem. De områder, hvor der ofte opstår utætheder, er omkring vinduer og døre, så start med at tjekke disse områder for revner og andre skader. Du kan bruge tætningslister eller fugemasse til at tætne revnerne, og ved at installere nye dørfejninger og pakninger kan du forbedre dørenes lufttæthed. Hvis du har spørgsmål om, hvordan du kan løse træk i dit hjem, kan du kontakte en lokal entreprenør for at få hjælp.

Vigtigheden af at tætne huller

Blower Door-testen er en fremragende metode til at identificere områder omkring vinduer, døre og andre åbninger, hvor der er utæt luft. Når disse huller er blevet lokaliseret, kan du derefter forsegle dem med tætningslister eller pakninger – men kun hvis rummet allerede er blevet ordentligt isoleret først. Hvis det ikke er helt tætnet, vil der ikke være nogen fordel af dit blowerdoor-arbejde!